Arabica koffiebonen assortiment

Arabica Koffiebonen

De koffiesoort bepaalt de voornaamste smaak van de koffie. Voordat de koffie uiteindelijk in jouw kopje zit heeft deze een lange weg afgelegd. Het begint natuurlijk allemaal met de koffieboon. Er zijn meer dan zestig soorten koffie waarvan er maar twee goed zijn voor consumptie. Deze twee soorten komen van de Arabica en Robusta koffieplant.

Er is een groot verschil in de planten en hiermee ook in de koffiebonen. Arabica koffie is de meeste gedronken koffie ter wereld, deze bevat zo’n 70% van de huidige koffiemarkt. De rest is voornamelijk Robusta met als doel om te gebruiken voor het melangeren.

» Bekijk hier al onze Arabica koffiebonen  

  

    

De Arabica koffieplant

De Arabica koffieplant groeit op extreem grote hoogte, gemiddeld op 1500 meter. De Arabica koffiebonen komen voornamelijk uit hoge gebieden in Midden-Afrika en Azië, er zijn meer dan twintig verschillende varianten van deze boon bekend. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat deze plant op extreem grote hoogte groeit wordt de Arabica minder blootgesteld aan dieren en ziekten. De Arabica bonen bevatten hierdoor minder cafeïne, deze ligt tussen de 0,8 en 1,3 procent, dan de Robusta bonen. Omdat er minder cafeïne in deze koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers. Deze boon geeft voornamelijk een zachte en aromatische smaak. Qua kleur zijn de bonen licht groen, grijs en soms zelfs blauw, dit komt omdat deze ongebrand zijn. Als de bonen gebrand worden kleuren deze bruin.

De koffiebonen van de Arabicastruik worden via de ‘natte’ methode verwerkt. De bessen worden na het plukken ontdaan van hun vruchtvlees en vervolgens in het water gelegd. Door het gistingsproces wat dan volgt worden de bonen aromatischer van smaak. Daarna worden ze weer gewassen.