Bewaartips voor koffie

Alle fabels en feiten op een rij

Een verse kop koffie. Dat is toch waar we het allemaal voor doen. Maar hoe bewaart u uw koffie het beste? Zodra een koffieboon gebrand is begint al het verouderingsproces. Dat betekent dat koffie kracht en smaak verliest. Bij gemalen koffie of Senseo pads gaat de veroudering zelfs nog iets sneller, omdat de boon dan al vermalen is. Maar wees gerust, want met de onderstaande eenvoudige tips kunt u ervoor zorgen dat de koffie in een prima conditie blijft. Op deze manier geniet u van dat heerlijke kopje koffie tot de laatste boon, pad, capsule of het laatste schepje koffie

1. Luchtdicht verpakken

Zuurstof is de belangrijkste boosdoener voor het verval in smaak van de koffie. Dit moet je dus zo min mogelijk in contact laten komen met de koffie. Sluit luchtdichte koffiezakken goed of bewaar de koffie in een luchtdichte koffiebus. Bij voorkeur een bus die speciaal voor koffie is gemaakt.

2. Bewaar de koffie op een donkere plek

Naast het luchtdicht bewaren is ook de plek waar u de koffie bewaart belangrijk. Doet u namelijk de koffie netjes in een koffiebus, maar u zet deze vervolgens voor het raam in de keuken, dan gaat helaas ook een stuk van de smaak verloren. Zet de koffiebus daarom bij voorkeur op een donkere plek.

3. Niet in de koelkast!

Een fabeltje wat nog wel eens rondzingt is dat koffie ook goed in de koelkast bewaard kan worden. Doe dit niet. Koffie houdt zijn smaak er niet langer door vast, maar u loopt juist een enorm risico dat ‘luchtjes’ uit je koelkast in de koffie gaan trekken. Daarmee zal de smaak van de koffie veranderen (denk bijv. aan salami, schimmelkazen of andere etenswaren die sterke geuren afgeven). Dit wilt u natuurlijk voorkomen, want de koffie moet vooral naar koffie smaken!

4. Kan ik dan wel de vriezer gebruiken?

Wilt u koffie toch voor langere periode bewaren, kies dan voor de vriezer. Wel raad ik dit alleen aan voor gemalen koffie en niet voor bonen. Als u bonen namelijk gewoon goed luchtdicht bewaart dan behaalt u in de vriezer niet een beter resultaat. Let hierbij wel goed op dat de zak of koffiebus goed luchtdicht verpakt is! En wanneer u de gemalen koffie wilt gebruiken, bepaal dan eerst hoeveel koffie u wilt gaan gebruiken en wacht tot dit helemaal ontdooid is. Opnieuw invriezen is namelijk niet verstandig.

5. Vul het bonenreservoir niet tot de rand

Hoewel vele bonenreservoirs van vele machines een bepaalde mate van luchtafsluiting hebben, halen ze het nog steeds niet bij de luchtdichte koffiebussen. De klep gaat vaak open en hierdoor zal er dus vaker lucht bijkomen. Voor het beste smaakbehoud kunt u beter iets minder bonen per keer in het bonenreservoir gebruiken, ook al heeft u een groot bonenreservoir. Liever een keer extra bijvullen, dan smaak verliezen is ons motto.

Veel koffieplezier, Julia
ArabicavsRobusta