Koop hier je Biologische koffie

Biologische koffie Biologische koffie

Biologische koffie

Wanneer we spreken over biologische koffie dan betekent dit dat er tijdens de teelt geen gebruik is gemaakt van chemische producten zoals kunstmest of bestrijdingsmiddelen. In plaats van deze chemische producten maakt men gebruik van compost uit bijvoorbeeld boombladeren en koemest. Bestrijding van ziektes en insecten wordt op natuurlijke wijze gedaan en door de bodem handmatig te wieden blijft de bodemstructuur gezonder en goed vruchtbaar waardoor ‘bijmesten’ ook minder nodig is. Arbeiders worden niet blootgesteld aan chemische middelen en ook als consument bent u verzekerd van een pure kop koffie.


De populairste biologische koffieBiologische koffiebouw

Biologische koffiebouw vindt vrijwel altijd weer plaats in de schaduw van bomen, zoals dit ooit in het begin van de koffieteelt altijd het geval was. Alleen door de bessen in de volle zon te telen zonder andere planten er om heen konden de boeren hun opbrengsten vergroten doordat de bessen sneller groeiden. Het nadeel hiervan is dat er veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig waren om elk jaar wel de productie in stand te houden. Niet alleen is dit schadelijk voor het directe milieu en de boeren die de koffie teelden, maar ook zijn de effecten hiervan terug te zien in het aantal plant- & diersoorten in de directe omgeving van de koffieplantages.

Door de koffieplanten weer in de schaduw te verbouwen daalt de opbrengst van de koffieplant, maar de kwaliteit van de koffie wordt wel vele malen beter. Door de schaduw en bodembedekkers groeien de bessen minder snel en krijgen ze op een natuurlijke wijze de tijd om langzaam en volledig te rijpen. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een veel mildere koffiesmaak.

Een koffieboer kan niet zomaar overschakelen op biologische koffiebouw. Het certificeringsproces duurt vijf jaar na de eerste overschakeling op volledig biologische koffiebouw. Deze tijd is ook nodig om de restanten van chemische bestrijdingsmiddelen uit de planten te krijgen. Het proces is door het vele handmatige werk (zoals onkruid wieden) zeer intensief en per hectare is de opbrengst een stuk lager. De prijs per kilo stijgt hierdoor fors, maar het belangrijkste: de kwaliteit en intensiteit van smaken stijgen ook zeer fors.