Flat white: wat is het en hoe maak je het?

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in jouw winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan jouw huidige bestelling?

Geplaatst door:
op 17-08-2021
Delen
Flat white
Flat white

Koffie met melk met een sterkere smaak dan een latte, maar een kleinere schuimlaag dan een cappuccino? Dat is de flat white. Deze koffie heeft een basis van twee shots espresso, waar een dubbele hoeveelheid verwarmde melk aan wordt toegevoegd. Bovenop vind je een dunne schuimlaag met een zachte en fijne textuur, ook wel microfoam genoemd. Dit schuim komt niet bol te staan en zorgt daardoor voor een platte bovenkant die deze koffie typeert. Over de oorsprong van deze koffie wordt veel gedebatteerd. Moors Espresso Bar in Australië had de drank al in 1985 op de kaart staan, nadat een mislukte cappuccino in de smaak viel bij verschillende klanten. Barista Fraser McInnes uit Nieuw-Zeeland beweert de koffie te hebben uitgevonden toen het vetgehalte in de melk te laag was om de bolle schuimlaag op een cappuccino te creëren. De opgeschuimde melk was plat, wat de inspiratie was voor de naam van dit kopje koffie.

Welke koffie kun je gebruiken?

Doordat deze koffiedrank voor het grootste deel uit melk bestaat, mogen de gebruikte koffiebonen een uitgesproken smaak hebben. Zo voorkom je dat het drankje flauw smaakt. Tegelijkertijd is een goede crema belangrijk, omdat deze drank traditioneel gezien met latte art geserveerd wordt. Daarom is het beter om versgemalen koffiebonen te gebruiken in plaats van filterkoffie. De zachte en zoete smaak van arabicabonen past goed bij deze drank. Wil je zeker zijn van een goede cremalaag? Combineer de arabicabonen dan met robustabonen, voor een veelzijdige smaak en een hoger vetpercentage.

Hoe maak je een flat white?

 

1. Verwarm eerst een porseleinen kop van ongeveer 200 ml door deze onder de hete kraan te houden. Droog de kop goed af en zet vervolgens een dubbele espresso met koffiebonen naar keuze. Dit is ongeveer 50 ml koffie.

2. Hierna schuim je 130 ml melk op. Dit kan met een stoompijpje, maar ook met een melkopschuimer. Volle melk heeft de voorkeur, vooral wanneer je latte art wilt maken.

3. Schenk vervolgens de verwarmde, opgeschuimde melk langzaam bij de espresso. Doe dit zo rustig mogelijk om eerst alleen de hete melk bij de espresso te schenken.

4. Tegen het einde kantel je de kan iets omhoog om het schuim over de koffie te schenken. Zo heb je de rijke espresso vermengd met warme melk, met daarbovenop een zachte schuimlaag.