Koffiedrinken is een echte belevenis. Zeker als je de veelheid aan Italiaanse smaken van Gran Maestro Italiano drinkt. Maar het wordt nóg leuker als je herkent wat je proeft.
Er zijn enkele smaakindicaties waar je op kunt letten bij het proeven van je koffie. Om het je makkelijk te maken is de achterkant van de verpakking voorzien van een smaakwiel. Op de voorzijde vind je de Intensiteit van de koffie.
Intensiteit (1-12): Hoe sterk en vol smaakt je koffie? De meeste mensen denken dat de intensiteit bepaald wordt door de hoeveelheid cafeïne. Niets is minder waar. Intensiteit gaat over de volheid van de smaken. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de koffie gebrand wordt of hoe groter het aandeel van robustabonen in de koffieblend, hoe intenser de smaak.
Het smaakwiel uitgelegd
Gran Maestro Italiano heeft voor het vastleggen van de koffiesmaken een smaalwiel met tien basissmaken. Door per smaak een waarde van 1 – 5 vast te leggen, kun jij als koffieliefhebber een ‘beeld’ vormen van de smaak van het koffieproduct. In onze webshop hebben we bij alle productfoto’s van Gran Maestro Italiano het smaakwiel afgebeeld. Leuk en leerzaam!
Floraal: Ervaar je het parfum-achtig aroma van bloesem? Kamille, roos en jasmijn zijn aroma’s die in de wijnwereld vaak benoemd worden maar zeker ook in koffie voor komen. De populairste koffie, de Gran Maestro Italiano Originale, heeft bijvoorbeeld een medium-floraal karakter in de smaak. Proef je dit zelf niet? Niets aan de hand! Genieten is het belangrijkste.
Fruitig: Er zitten ook fruitige smaken in koffie! Denk aan bramen, appel, citrus, etc. De Gran Maestro Lungo intenso is best wel ‘fruitig’ te noemen met hinten van grapefruit en verse framboos. ‘Fruitig’ kun je proeven (waarnemen) door middel van de retronasale reuk: via de mondholte komen de geurmoleculen in de neusholte en worden dán pas waargenomen. Proeven doe je indirect dus ook met je neus!
Kruidig: Geen Italiaanse maaltijd zonder kruiden – dat geldt ook voor Gran Maestro Italiano koffie. Kruidensmaken als laurier, kaneel en anijs zijn vaak te herkennen in koffie. Zo geeft de Celeste van Gran Maestro Italiano een subtiele kruidensmaak in de afdronk. Geeft net dat extra pit!
Zoet: Proef je vanille, bruine suiker of karamel op het puntje van je tong? Dan zijn de zoete smaakelementen goed vertegenwoordigd in jouw koffie. In de Lungo Crema van Gran Maestro Italiano komen de zoete smaken prettig naar boven.
Notig: In het smaakgebied van noten kom je ook cacao en chocolade tegen. Hazelnoot, melk- en pure chocolade zijn fijne verwenners die koffiedrinken zo lekker maken. Liefhebber van deze smaken? Ontdek de Lungo Crema. Boordevol hinten van noten en cacao.
Complexiteit: Complexiteit is het begrip voor de hoeveelheid aan verschillende smaken die je gedurende een bepaalde tijd proeft. Koffie heeft iets bitters, tikje zoet en ook een fris zuurtje. Al deze smaken komen niet in één keer. Er zit een verloop en dynamiek in: complexiteit.
Body: Hoe voelt de koffie in je mond? Als mensen het over de body van koffie hebben, dan bedoelen ze de zwaarte of het mondgevoel van de koffie op het moment dat je het op je tong hebt. Het wordt bepaald door de structuur, stroperigheid en het soortelijk gewicht van de koffie.
Aroma: Onze reukzin speelt een belangrijke rol in het proeven. Ruiken is proeven en proeven is ruiken. Geurmoleculen komen via mondholte in de neusholte. Zonder dat je het beseft ‘ruik’ je dus wat je proeft. Aroma’s zijn belangrijk bij het uiteindelijk waarderen van de koffie.
Aciditeit: Herken je een aangenaam prikkelend en droog gevoel achteraan in je mond? Dan proef je de aciditeit; een ander woord voor zuur. Zuur klinkt misschien niet erg lekker, maar is in de wereld van het koffieproeven een erg positief begrip: het zorgt juist voor balans. Tip: je neemt aciditeit beter waar bij minder warme koffie. Laat je koffie een paar minuten afkoelen om de zuurtjes beter te proeven.
Bitter: Proef je een aangenaam bittertje? Bitter is een primaire smaak die hoort in koffie, en veel karakter kan toevoegen aan het smakenpalet. Blends met robustabonen zijn over het algemeen iets bitterder dan volle arabicablends. Maar opgelet: onaangename bitters komen tevoorschijn als je de machine niet goed schoonmaakt en er koffieresten achterblijven in je machine.
Oefening baart kunst! Hoe vaker je jouw koffie bewust gaat proeven en elementen probeert te herkennen, hoe beter je erin wordt.
We wensen je veel koffieplezier!