Met een consumptie van gemiddeld 3 koppen koffie per dag, kunnen we Nederland gerust een koffieland noemen. Italiaanse koffieliefhebbers zullen het hier echter niet mee eens zijn. Is onze koffie wel échte koffie te noemen? De Italiaanse- en Nederlandse koffiecultuur zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken, daarom zet ik vier grote verschillen voor u op een rijtje.
De cappuccino
Wij Nederlanders grijpen elk moment van de dag aan om een lekkere cappuccino te kunnen drinken. In Italië is dat uit den boze, na elf uur ’s ochtends zult u geen Italiaan dat zien doen. Deels uit traditie en deels uit gewoonte. Italianen drinken na een flink bord pasta of elk andere zwaar gerecht namelijk graag een hete drank om de maaltijd sneller te verteren, bijvoorbeeld een espresso. Wanneer hier melk (of schuim) bij komt kijken, zal dit proces langzamer gaan. Neem het van de Italianen aan: drink pure koffie om uw spijsvertering te helpen.
Alleen échte espresso
Nergens nemen ze espresso zo serieus als in Italië. Voordat een barista zijn espresso een espresso mag noemen, moet deze voldoen aan verschillende eisen. Het Instituto Nazionale Espresso Italiano ziet er met militaire precisie op toe dat de kwaliteit van espressokoffie gewaarborgd blijft.
Zo moet een espresso gemaakt worden van 6 à 7 gram Arabica koffie voordat hier precies 30 seconden lang 30 milliliter water met een temperatuur van 88 graden Celsius doorheen loopt. Om nog maar niet te spreken over de exacte geur- en smaakkenmerken waar de espresso aan moet voldoen. Één ding is dus zeker: in Italië drinkt u gegarandeerd een goede espresso.
Boon
Waar de koffiecultuur in Nederland de laatste jaren groter is geworden, zijn barista’s in Italië al generaties lang bezig met het zetten van de lekkerste espresso’s. Deze koffiepuristen zijn vaak jarenlang trouw aan één koffiemelange, terwijl we in Nederland graag experimenteren. In Nederland drinken we de ene dag graag single origin koffie (uit één bepaald gebied) en de volgende liever een specifieke blend. In Italië drinken ze al jarenlang dezelfde blends die worden samengesteld door onder andere single origins. Waarom, vraagt u zich af? Hierdoor drinken ze in Italië al die tijd koffie van constante kwaliteit met dezelfde smaak- en geurkenmerken.
Soorten koffie
In Nederland drinken we graag een kop koffie of filterkoffie. In Italië wordt u waarschijnlijk gek aangekeken als u dit bestelt. Italiaanse koffiedrinkers houden van soorten koffie die met weinig water – en bij voorkeur zonder melk – worden bereid. Voor een espresso is maximaal dertig milliliter nodig en voor een ristretto zelfs maar twintig milliliter. En hoewel latte macchiato erg Italiaans klinkt, zullen Italiaanse koffiepuristen zich er niet aan wagen. Un caffè macchiato, per favore!