Welke koffie in een percolator?

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in jouw winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan jouw huidige bestelling?

Geplaatst door:
op 06-01-2022
Delen
Welke koffie in een percolator
Welke koffie in een percolator

Bij Koffievoordeel.nl zijn we een fan van de percolator. Dit is een heerlijk klassiek en tegelijk ingenieus toestel om koffie mee te maken. In dit artikel maken we je wegwijs in hoe een percolator werkt en welke koffie je het beste in dit toestel gebruikt.

Welke koffie in percolator? Middelgrof gemalen is ideaal

Welke koffie in de percolator? Om optimaal te genieten van een heerlijk kopje koffie uit de percolator, kies je het best een niet al te fijn gemalen koffie. Middelgrof gemalen is de beste keuze. De typische fijn gemalen espressokoffie is iets te fijn. Met middelgrof gemalen koffie vermijd je dat er koffiegruis doorheen de filter sijpelt en in je kopje terecht komt.

Zelf malen of gemalen koffie kopen

Het beste resultaat krijg je als je zelf je koffie maalt. Iedereen kent wel de heerlijke geur als je de koffiemolen met vers gemalen bonen openmaakt. De smaak blijft hier het best behouden in je kopje uit de percolator. Heb je hier geen tijd voor of wil je zelf niet investeren in een koffiemolen, dan is er ook heel wat gemalen koffie die je kunt kopen. Koffie die geschikt is voor een percolator herken je aan een icoontje op de verpakking.

Milde smaak

Omdat het water in de percolator verschillende keren doorheen de koffie sijpelt, kies je best een eerder milde koffie. Een indicatie hiervoor staat altijd wel op de verpakking aangeduid. Normaal geroosterde koffie is ideaal.

Hoe werkt een percolator?

Een percolator is eigenlijk een vrij eenvoudig mechanisch werktuig. Het grote voordeel daarbij is dat een percolator goedkoop is en lang meegaat. Het is dus een duurzaam object dat al in de jaren 50 van de vorige eeuw volop gebruikt werd. Noem het een tijdloos object waar je nu nog steeds je voordeel mee doet.

De onderdelen van een percolator

Onderaan zie je een reservoir dat je met water vult en geschikt is om op een fornuis te plaatsen. Daarop past een filter met een open naar boven gericht buisje. Daar bovenop plaats je de bovenkamer, waar ook het handvat en de schenktuit op ziet.

Hoe werkt een percolator: het toestel op het fornuis plaatsen

Om koffie te maken vul je het reservoir met water, plaats je de filter op het reservoir, verdeel je koffie op de filter en maak je de bovenkamer vast op dit geheel. Plaats dan de volledige percolator op een vuur van je fornuis. Het water in het reservoir warmt geleidelijk aan op en begint te koken. Hierdoor krijg je luchtbellen die het water via het buisje naar de bovenste kamer stuwen. Daar sijpelt het doorheen de koffie terug naar beneden en komt het in de onderste kamer terecht. Het vocht stijgt van daar opnieuw op door het buisje en sijpelt opnieuw doorheen de koffie. Het voordeel is dus dat de koffie verschillende keren "gebruikt" wordt. Dit is een groot verschil met filterkoffie of met een espressomachine, waar het water slechts een keer doorheen sijpelt.

Hoeveel koffie in percolator

Hoeveel koffie in percolator voor een optimale smaak? Dit is voor een stuk een persoonlijke kwestie. De ene houdt van een stevige kop als oppepper om de dag te beginnen, iemand anders heeft liever een milde smaak. De ene koffieliefhebber heeft bijvoorbeeld ook graag melk bij de koffie terwijl de andere hem liever zwart drinkt. Een goede vuistregel is dat je per liter water 70 gram koffie gebruikt. Dit komt overeen met 10 eetlepels. Wil je graag de beste koffie in je percolator gebruiken, check dan zeker onze koffies die geschikt zijn voor dit toestel en proef het verschil!

Hoe werkt een percolator:
het toestel op het fornuis plaatsen

Om koffie te maken vul je het reservoir met water, plaats je de filter op het reservoir, verdeel je koffie op de filter en maak je de bovenkamer vast op dit geheel. Plaats dan de volledige percolator op een vuur van je fornuis. Het water in het reservoir warmt geleidelijk aan op en begint te koken. Hierdoor krijg je luchtbellen die het water via het buisje naar de bovenste kamer stuwen. Daar sijpelt het doorheen de koffie terug naar beneden en komt het in de onderste kamer terecht. Het vocht stijgt van daar opnieuw op door het buisje en sijpelt opnieuw doorheen de koffie. Het voordeel is dus dat de koffie verschillende keren "gebruikt" wordt. Dit is een groot verschil met filterkoffie of met een espressomachine, waar het water slechts een keer doorheen sijpelt.

 

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.7 uit 5 op basis van 36.698 reviews