Zelf ijskoffie maken? Zo doe je dat

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in jouw winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan jouw huidige bestelling?

Geplaatst door:
op 10-03-2022
Delen
Ijskoffie
Ijskoffie

De perfecte afkoeler op zomerse dagen is een ijskoffie. Maar hoe maak je die thuis met je koffiezetapparaat? Dat is een koud kunstje. We leggen het uit én delen drie heerlijke ijskoffie recepten om meteen te maken.

Wat is een ijskoffie?
Een ijskoffie is een koude koffiedrank op basis van een espresso, filterkoffie of oploskoffie – die je met of zonder koude melk drinkt. Om hem extra koel te maken, voeg je ijsblokjes of crushed ijs toe. Ook heb je varianten met gecondenseerde melk, roomijs, koffiesiroop en slagroom.

Wat voor apparaat heb je nodig?
Voor de meeste ijskoffies heb je een shot espresso nodig. Een volautomatische espressomachine of een halfautomatische espressomachine is daarom de beste keuze. Heb je een Senseo? Kies dan voor espresso koffiepads. Staat er bij jou een Dolce Gusto machine de keuken, dan zijn de espresso en ristretto cups van Gran Maestro Italiano perfect als basis voor een ijskoffie. Ook heb je veel verschillende soorten espresso en ristretto capsules die compatibel zijn met een Nespresso apparaat.

Met een perculator kun je ook een sterke koffie maken. Zonder espressoapparaat ijskoffie maken? Dat kan ook! Ga dan voor oploskoffie.

Verschil ijskoffie en cold brew
Een ijskoffie is niet hetzelfde als een cold brew. Bij een cold brew wordt gemalen koffie vermengd met koud water in plaats van warm water. Vervolgens laat je dit 12 – 24 uur trekken in een afgesloten bak. Daarna filter je het koffiewatermengsel. Vaak wordt hier de French Press voor gebruikt.

Tip: Zin in een cold brew, maar geen tijd om die uren te laten trekken? Probeer eens de cold brew coffee van Dolce Gusto. Ook geschikt om met (plantaardige) melk te bereiden.

Recept: klassieke ijskoffie met melk

 

Drink je vaak cappuccino of latte macchiato? Dan is een koude variant met melk een aanrader.

Wat heb je nodig?
Voor een glas van 250 ml
1 shot espresso à 30 ml
100 – 150 ml melk, kokos-, haver-, amandel- of sojamelk
IJsblokjes

Optioneel: suiker, honing of een koffiesiroop

Hoe maak je het?
Zet een espresso. Laat dit even afkoelen óf giet de warme espresso meteen in het glas bovenop de ijsblokjes. Door even flink te roeren, koelt je koffie snel af. Voeg daarna de melk toe. Wil je een zoete variant? Voeg dan een beetje suiker, honing of een koffiesiroop toe.

Tip: je kan de (plantaardige) melk ook vervangen door gecondenseerde melk voor een zoete variant.

Recept: ijskoffie met roomijs

 

Een ijskoffie met roomijs wordt – zoals je ‘m bij Starbucks drinkt – ook wel frappuccino genoemd. Voor dit recept heb je een blender nodig.

Wat heb je nodig?
Voor een glas van 250 ml
1 shot espresso à 30 ml (afgekoeld)
50 ml melk, kokos-, haver-, amandel- of sojamelk
1 tl suiker
1 bolletje vanille-ijs
IJsblokjes

Voor de topping:
Slagroom
Karamelsaus

Hoe maak je het?
Doe een afgekoelde espresso met melk, suiker, vanille-ijs en ijsblokjes in een blender. Mix totdat het fijn gemalen is. Giet alles in het glas en garneer met slagroom en karamelsaus.