Cold Brew vs IJskoffie Cold Brew vs IJskoffie


Cold brew, iced coffee, cold drip, slow drip, Dutch coffee, ice drip coffee… de hippe namen vliegen ons de laatste maanden om de oren en allemaal hebben ze 1 ding met elkaar gemeen: kou & koffie. Alleen zijn er toch behoorlijk wat verschillen tussen al deze soorten. Vandaag nemen we je mee in de wereld van de koude koffie en geven we je tips voor een ideale koude koffie tijdens de zomermaanden.

Als eerste moeten we een onderscheid maken tussen de traditionele ijskoffies en de koude koffies, die we in dit artikel allemaal onder de noemer ‘cold brew’ scharen. Het grootste verschil tussen deze twee soorten is dat ijskoffie bestaat uit warme koffie die is gekoeld en bij cold brew wordt de koffie gezet met koud water. Hierdoor is de smaak van cold brew ook heel anders dan die van ijskoffie. De koffie is veel zachter van smaak, weinig bittere tonen en hele volle aroma’s.

Over ijskoffie

IJskoffie kennen we al jaren en is vooral in Mediterrane landen enorm populair onder toeristen. Vele varianten zien we hiervan voorbij komen, maar denk hierbij al snel aan een groot koud glas met hierin roomijs, slagroom, siroopjes en ow ja ook nog een beetje koffie. Deze variatie is enorm zoet en daarom ook heel populair onder niet-koffiedrinkers. Persoonlijk vind ik dat de roomijs de koffiesmaak te veel wegdrukt en ik ga zelf liever voor een echte “Iced coffee” waarbij je de koffie heel snel koelt met gebruik van ijsblokjes. Een ideaal cafeïneshot tijdens warme dagen. En het maken hiervan is simpel. 

► Pak een breed, long-drink glas en koel deze (uurtje in de koelkast is prima, niet in de vriezer!)
► Zet ondertussen een sterke koffie (zorg dat je even wat meer koffie gebruikt dan normaliter op de standaard hoeveelheid water). Ga uit van ongeveer 100-125 ml per glas ijskoffie
► Vul je glas met ijsblokjes tot ongeveer de helft (voor de zoetekauwen: bolletje roomijs in het glas)
► Toch wat meer zoetheid? Koop dan een koffiesiroop (verkrijgbaar bij supermarkt) en doe bijvoorbeeld een klein scheutje karamel over de ijsblokjes heen
► Schenk voorzichtig de hete, sterke koffie en waan je zelf op een tropisch strand terwijl je geniet ❤

Over cold brew

Waar we normaliter koffie maken van heet water, bij de cold brew varianten maken we deze juist van koud water. En waar we het idee hebben dat deze manier van koffiezetten pas recent is uitgevonden in Amerika moet ik dit toch gelijk rechtzetten. De eerste bewijzen van deze manier van koffie maken vinden we namelijk in Japan, ook wel “Kyoto style coffee” genoemd. Volgens de overlevering zouden de Japanners deze manier van koffie-maken weer geleerd hebben van de Nederlandse VOC-handelaren, aangezien het voor hen de enige manier was om koffie te zetten tijdens lange zeereizen.  

Ruwweg kunnen we twee manieren onderscheiden waarop we deze koffie kunnen maken. Bij de Dutch Coffee wordt ijswater heel langzaam over de koffie heen gedruppeld terwijl bij andere ‘cold brew’ varianten men juist de koffie mengt met koud water en deze daarna voor 12-24 uur in de koelkast zet.

Grote voordeel van de Dutch coffee of cold drip methode is dat het ijswater zo langzaam door de koffie heen zakt waardoor alle smaken maximaal worden opgenomen. Het belangrijkste nadeel alleen is dat deze methode vrij complex is en als je dit zelf thuis wilt maken je moet investeren in een gespecialiseerd apparaat. Vandaar dat ik nu verder alleen cold brew bespreek aangezien dit voor iedereen thuis te maken is.

Bij cold brew gaan we de koffie in koud water weken en daarna filteren. Let op: de koffie moet minimaal 12-24 uur rusten in de koelkast, dus begin op tijd! Dit heeft er mee te maken dat om alle smaakstoffen uit de koffie te halen, koud water veel meer tijd nodig heeft. Om dit te proberen heb je het volgende nodig: een grote glazen, afsluitbare voorraad pot en een standaard koffiefilter. Bij elk warenhuis zoals Blokker, Action of Leenbakker zijn deze voor een paar euro al te koop. Volg daarna onderstaande stappen:

► Stop de gemalen koffie in de pot. Hou een verhouding van 25 gram op 100ml water aan
► Kies voor een mooie kwaliteit koffie, hoe beter de kwaliteit hoe fijner het eindproduct smaakt
► Voeg het koude water toe en roer voorzichtig om. Sluit de pot af en zet deze weg in de koelkast
► Geef het water nu minimaal 12 tot 24 uur de tijd om alle smaakstoffen van de koffie in zich op te nemen
► Na de rustperiode is het zo ver: je mag de pot openen. Schenk de koffie voorzichtig door een filter heen (tip: koop een los opzetfilter voor nog geen euro in de winkel en gebruik die).
► Schenk de koffie in een mooi glas en vind je de smaak toch wat te heftig, verdun de koffie dan met een paar ijsblokjes of een scheutje koude melk
Je kunt de pot afgesloten ongeveer 1,5 week goed bewaren in de koelkast al hou ik zelf meestal maximaal 1 week aan.  Ideaal voor een snelle, verfrissende kop koffie! ❤


Nog niet overtuigd van deze heerlijke koffie? Dan mijn laatste argumenten: de koffie bevat 0 calorieën! In koud water lossen de vetten van de koffie namelijk niet op. En als laatste is deze cold brew coffee een perfecte koffie om uit te schenken aan gasten die geen koffie drinken of koffie met veel melk en suiker drinken, aangezien je in cold brew totaal geen bittere of zure smaken aantreft.

Veel plezier en geniet van je koffie!

Groet, Julia