Koffie als geurvreter

Koffie als geurvreter

Enkele weken geleden schreef ik voor u een blogpost over het nuttig gebruiken van koffiedik. Mijn mailbox overstroomde met reacties van lezers die direct andere tips hadden waar u koffie nog meer voor kunt gebruiken. Koffie werd meerdere keren tot de perfecte geurvreter bekroond. Daarom vindt u in dit artikel maar liefst vijf manieren waarop u koffie gebruikt om ongewenste geuren te verbloemen. Lees snel verder!

Vieze handen

Wie kent het niet. Heeft u net de sterren van de hemel gekookt met een flinke hoeveelheid knoflook of met een verse moot zalm... wordt u beloond met handen die uren of soms zelfs een dag later nog ‘stinken’. Vergeet dure zeepjes en pik gewoon een paar koffiebonen uit uw koffiemachine. Door deze in uw handen te wrijven, komt er olie vrij die alle ongewenste geuren oplost en uw handen heerlijk laat ruiken. Heeft u geen koffiebonen? Een handvol koffiedik werkt ook prima!

Neutraliseer je adem

Heeft u net genoten van een heerlijke Griekse maaltijd met traditionele tatziki of iets anders lekkers met sterke kruiden? Koffie voorkomt dat u een dag later nog steeds die geuren uitademt. Door enkele minuten op een koffieboon te zuigen is uw mond weer helemaal fris. Tip: bijt de boon niet door, het effect is minder goed en de smaak van rauwe koffie kan niet iedereen bekoren.

Fris ruikende koelkast

Vooral na een weekend waarin onze koelkast vol heeft gestaan met mooie culinaire producten zoals Spaanse worstjes, schimmelkazen of olijven, ruikt de koelkast op maandag toch altijd nog vrij sterk. Dit is eenvoudig op te lossen. Zet een schaaltje met vers gemalen koffie in uw koelkast en laat deze een nacht in de koelkast staan. Uw koelkast heeft op maandagochtend nog nooit zo lekker geroken! Tip: soms zie ik op internet voorbijkomen dat dit ook met koffiedrab werkt. Mijn ervaring is dat dit wel iets doet, maar absoluut niet zo'n goede geurvreter is als versgemalen koffie. 

Rioollucht uit je gootsteen

De afvoer in een keuken kan soms behoorlijk stinken. Zeker als er geen afvoerzeefje gebruikt wordt, verdwijnt er soms ongemerkt van alles in waardoor een hardnekkige rioolgeur kan ontstaan. Gelukkig is ook dit eenvoudig op te lossen. Vul een kopje met koffiedik (liefst nog een beetje vochtig) en spoel dit door het putje met gekookt water. Dankzij het koffiedik en het kokende water komen alle restjes los die de nare geuren veroorzaken. Weg is de vervelende geur in uw keuken!

Dat lucht op

Ongewenste geuren in de woonkamer kunnen ook opgelost worden met koffie. Hiervoor vult u een bakje of pot met koffiebonen waarin u in het midden een brandend waxinelichtje zet. Dankzij het verwarmen van de bonen ontstaat een subtiele geur van koffie en worden alle andere luchtjes geneutraliseerd. En wanneer u voor een mooie glazen pot of vaas kiest, krijgt u er ook nog een romantisch effect bij cadeau.

Tip: pads voor SENSEO® als geurvreter

Linda Jongbloed stuurde mij nog een extra tip toe, geschikt voor iedereen die (SENSEO®) koffiepads gebruikt. Plaats een ongebruikte koffiepad in bijvoorbeeld de koelkast in de schuur of in uw koelbox en u zult ziet dat er geen schimmel meer ontstaat. Bedankt voor de tip Linda! 

Heeft u ook nog handige tips voor het gebruik van koffie als geurvreter?  Laat het me weten via julia@koffievoordeel.nl en dan voeg ik ze toe aan dit lijstje!

Veel koffieplezier, Julia
ArabicavsRobusta