Vind jij ook niks heerlijker dan de dag te beginnen met een vers gezette lungo? Of drink je toch liever espresso? Misschien een andere variant? De menu’s in koffiezaken worden steeds langer en wij zien soms door de bonen (ha, heb je hem?!) het bos niet meer. We hebben een handig overzichtje voor je gemaakt: zo weet je precies wat er allemaal mogelijk is met een lekkere espresso.

Espresso
Een espresso is voor de meeste koffie de basis. Het ideale (van oorsprong Italiaanse) recept voor een espresso is 30 ml water in combinatie met 7 gram gemalen koffie. Goed om te weten: wanneer je in Italië een kop koffie bestelt, krijg je standaard een espresso voorgeschoteld.

Doppio
Een doppio staat beter bekend als een dubbele espresso. Voor een doppio zet je dus twee espresso’s in één kop. Dubbel zo veel koffie en dus dubbel zo veel smaak! In plaats van 30 ml kun je dan van 60 ml heerlijke koffie genieten.


Ristretto
Ook een ristretto wordt gezet op basis van een espresso maar heeft een hogere concentratie. Bij het zetten gebruik je evenveel koffie (7 gram) in combinatie met de helft van de hoeveelheid water (15 ml). De koffiesmaak van een ristretto is daardoor veel sterker dan bij een espresso.


Lungo
Als de ristretto een korte variant is van een espresso, mag de lungo de langgerekte variant genoemd worden. Je gebruikt weer dezelfde koffie als bij een espresso alleen dan met veel meer water, vaak twee keer zo veel. Maar let op: verwar de lungo niet met een americano!


Americano
Voor een americano meng je een espresso met een even grote hoeveelheid heet water. Dit maakt de smaak zachter en iets toegankelijker. Doe wel eerst heet water in je kopje, hierdoor behoud je het kenmerkende cremalaagje van een espresso.


Cappuccino
Deze koffievariant is na de espresso de meest bekende. In Italië wordt deze koffie traditioneel alleen bij het ontbijt gedronken, maar tegenwoordig drinken we cappuccino’s de hele dag door. Een goede cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel melk en één deel melkschuim.


Flat white
Deze koffie vindt zijn oorsprong in Australië en staat bekend om zijn goed uitgebalanceerde smaak. Voor een flat white zet je een dubbele ristretto die je mengt met opgeschuimde melk en een dun laagje schuim. Omdat het gaat om een dubbele ristretto heeft de flat white een sterkere smaak dan bijvoorbeeld een cappuccino. Ook is de schuimlaag van een flat white dun, terwijl die van andere melkkoffies veel luchtiger en vol is.


Caffé latte
Of drink je graag een latte, grand crème of café au lait? Één pot nat! Voor deze koffie zet je een heerlijke espresso die je vervolgens mengt met een ruime hoeveelheid warm melk. In tegenstelling tot de cappuccino zit er geen melkschuim op een caffé latte.


Latte macchiato
Ook de latte macchiato bestaat uit espresso, melk en melkschuim. De volgorde van bereiding en de verhoudingen zorgen voor het verschil met een cappuccino. Voor een lekkere latte macchiato voeg je een espresso toe aan een flinke hoeveelheid warme melk met bovenop wat schuim. Latte betekent melk en macchiato betekent vlek, dus bij de perfecte bereiding van een latte macchiato ontstaat er een vlek koffie in een wolk van melk(schuim).


Macchiato
Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt, en het slaat in dit geval niet op de espresso zoals bij de latte macchiato, maar juist op de melk. De macchiato - ook wel espresso macchiato genoemd - is een (dubbele) espresso met een klein vlekje melk bovenop. Qua smaak best stevig, maar met een heerlijke zachte nasmaak.