Koffie drinken op vakantie, hoe doe je dat?

 

Wist je dat Nederland na Zweden het land is waar de meeste koffie wordt gedronken per persoon? Namelijk gemiddeld bijna 3 koppen! Als je op vakantie gaat naar Frankrijk/Griekenland (1,3 kop), Italië (1,7) of Spanje (1,2) kan het vinden naar een goede kop koffie soms dus niet zo eenvoudig te zijn, omdat de vraag veel lager ligt. En sta je daar in het buitenland, wat voor soort koffie moet je dan kiezen? Waar wij vaak in de ochtend bij het ontbijt een geurende bak koffie zetten, gruwelen ze in andere landen hiervan. En bestel jij na 11 uur in Italië een cappuccino, dan kan dit nog wel eens een scheve blik op leveren! Kortom; hier leest u alle koffierituelen van de belangrijkste vakantiebestemmingen in de zomer.

Frankrijk

Je ontbijt beginnen zonder een ‘café au lait´ erbij, is voor veel Fransen ondenkbaar. Vaak geserveerd in een grote brede kop, zodat men eenvoudig het croissantje er in kan dippen. Denk je goed je best te doen om in het Frans een kop koffie te bestellen let dan even op. Want vraag je om 'un café', verwacht dan niet een gewone kop koffie, maar nee dan krijg je namelijk een klein kopje sterke koffie (vergelijkbaar met espresso). Het is beter om te vragen om ‘un americain’, dit komt heel dicht in de buurt van een gewone kop koffie zoals wij die kennen.

Duitsland

Houd er rekening mee dat de koffie in Duitsland wat donkerder is qua branding en dus net wat steviger van smaak. Koffie drinken doen ze eigenlijk alleen bij het ontbijt en halverwege de middag. Een kop koffie om 10 uur zoals wij dat kennen, of na het eten een kop koffie? Dat zie je ze niet snel doen. En bestel je ’s middags op het terras een kop koffie zonder een puntje taart of een lekkere koek, dan kijken ze je toch een beetje vreemd aan. “Kaffee und kuchen” is niet voor niets een begrip.

Spanje

De koffiecultuur in Spanje is schitterend, maar ook hier zijn er toch wel weer rituelen. Eigenlijk kunnen we stellen dat er drie belangrijke soorten koffie zijn. Als eerste de 'café con leche" (vrij vertaald koffie met melk). Deze wordt vaak bij het ontbijt gedronken, maar is onder liefhebbers van koffie met veel melk erg populair. Aan het einde van de ochtend schakelen Spanjaarden toch over naar iets sterkers en kun je kiezen uit de 'café solo', een echte espresso, of een 'cortado'. Bij deze laatste wordt nog een klein scheutje melk toegevoegd, maar veel minder dan bij de café con leche. De 'cortado' en de 'solo' zijn dan ook de populairste koffiesoorten bij toeristen. Nog een tip: wil je een echte Spanjaard zijn, maak dan richting de ober een schaarbeweging met je vingers en hij zal je een heerlijke kop café cortado (wat geknipt betekent) serveren. Disfruta!

Italië

Het eerste wat ik doe als ik in Italië ben is naar een kleine koffiebar gaan en voor nog niet een euro een heerlijke espresso bestellen. Deze drink je overigens gewoon aan de bar en sla je in 1x achterover als ware het een shotje. Cappuccino wordt alleen gedronken bij het ontbijt of tot 11 uur. Op een later tijdstip is ongebruikelijk en wil je een wat meer gewone kop koffie dan bestel je een caffè latte (koffie met melk) of een caffè Americano (espresso met heet water). Wil je jezelf een keer trakteren? Bestel dan een caffè affogato (met een bolletje ijs). En net als in Frankrijk, vraag je in Italië om uitsluitend een ‘caffè’, dan zul je een espresso geserveerd krijgen. Leuk vakantieweetje nog. Wist je dat de Americano is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog? Amerikaanse militairen kwamen in Italië en kregen toen ze om koffie vroegen een espresso geserveerd. Dat vonden ze te sterk en toen werd er snel wat water bij gedaan en was een nieuwe ‘koffiesoort’ geboren die inmiddels wereldwijd gedronken wordt.

Turkije

Koffie en de Arabische wereld hoort bij elkaar als Nederland en drop. Echte Turkse koffie wordt gemaakt in een speciaal koperen (cezve) pannetje met speciale Arabische koffiebonen. Deze koffie wordt enorm fijn gemalen en dan samen met (veel!) suiker en water langzaam in het koperen pannetje aan de kook gebracht. Het resultaat wordt geserveerd in een klein kopje waarbij je even moet wachten met drinken zodat de drab naar de bodem kan zinken. De koffie is erg sterk! Een dubbele espresso kennen ze hier niet aangezien de koffie al erg sterk is. En breng je gastheer niet in verlegenheid om na een kop koffie er nog één te bestellen. Als je dan nog meer wilt drinken, dan ga je voor een glas (ook zeer vrij zoete) thee.

Portugal

Het zal het fijne klimaat zijn, want ook hier houdt men er van om buitenshuis een kop koffie te drinken. Thuis koffiedrinken is in opkomst, maar nog steeds vrij beperkt. Men kiest vaak voor een ‘bica’, een sterke espresso. Wil je snel, dan ga je naar een koffiebarretje. Wil je even genieten, dan drink je hem in een ‘pastelaria’ en neem je er een heerlijke lekkernij bij. Liever toch melk in je koffie, bestel dan een ‘meia de leite’.

Of toch nog wat vertrouwds?

Kom je straks na al dit buitenlandse koffiegeweld weer thuis, dan vind ik het toch ook weer heerlijk als ik mijn machine aanzet, de boontjes bijvul en dan weer de eerste kop koffie drink. Thuiskomen is soms helemaal niet erg!