Robusta koffiebonen assortiment

Robusta Koffiebonen

De koffiesoort bepaalt de voornaamste smaak van de koffie. Voordat de koffie uiteindelijk in jouw kopje zit heeft deze een lange weg afgelegd. Het begint natuurlijk allemaal met de koffieboon. Er zijn meer dan zestig soorten koffie waarvan er maar twee goed zijn voor consumptie. Deze twee soorten komen van de Arabica en Robusta koffieplant. Er is een groot verschil in de planten en hiermee ook in de koffiebonen.

Robusta koffie bevat zo’n 30%van de huidige koffiemarkt en wordt voornamelijk gebruikt om te melangeren.

» Bekijk hier al onze Robusta koffiebonen  

  

    

De Robusta koffieplant

Het verbouwen van de Robusta gebeurt voornamelijk in Afrika, Brazilië en Azië. Deze koffiesoort groeit het best in lager gelegen en warme gebieden. Een koffieboon maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Het cafeïnegehalte van de Robusta ligt tussen de 2 en 2,5 procent, daarom is de boon sterk en goed bestand tegen ziekten en plagen. Hierdoor ontstaat er een zeer krachtige smaak. Robusta koffiebonen zijn iets zoeter dan Arabica koffiebonen, minder vet en kunnen een melange extra pit geven. Qua kleur neigen de bonen naar licht geel tot bruin.

De koffiebonen van de Robusta plant worden via de ‘droge’ methode verwerkt, hier komt geen water aan te pas. De bessen worden na het plukken tien dagen in de zon gelegd om te kunnen drogen. De bonen worden regelmatig omgedraaid om een gelijkmatige droging te creëren. Het vruchtvlees wordt in één keer verwijderd als de bonen eenmaal droog zijn. Als laatste worden de bonen gepolijst en gesorteerd. Dit verwerkingsproces is zeer afhankelijk van het klimaat, als de zon niet schijnt ligt het hele proces stil.