Geniet je van je koffie? Deze 3 tips maken je koffie ervaring nog beter.
De lekkerste koffie begint bij de bestelling.
Koffie wordt op intensiteit ingedeeld met een schaal van 1 tot en met 12. Koffies onder 5 zijn licht geroosterd en zacht van smaak. Een gemiddelde intensiteit zit tussen 6 en 8. Dit zijn de koffies met een evenwichtige, volle smaak. Vanaf 9 gaan de remmen los. Vanaf 9 ervaar je de échte krachtpatsers, stevig en met een zeer intens aroma. Toch bevatten die daarom niet meer cafeïne dan koffies met een lagere intensiteit. De intensiteit van koffie geeft de brandgraad aan, niet de hoeveelheid cafeïne.
Je kunt op de website de koffie op intensiteit rangschikken. Lekker makkelijk!
Vers en schoon
Het is belangrijk om altijd verse koffie te gebruiken. Vooral bij bonen, gemalen koffie en pads moet je zorgen dat de koffie goed wordt afgesloten in de zak waarin het is geleverd. Bewaar het daarnaast in een bus of blik dat niet veel groter is dan de verpakking en luchtdicht kan worden afgesloten.
Voor een optimaal resultaat is het ook nodig om je machine minimaal 1 keer per week goed te reinigen. Zo voorkom je dat koffieresten, verkalkte leidingen, etc. je koffiesmaak beïnvloeden.
Welke koffie?
Ken je het verschil tussen Arabica en Robusta al? Arabica koffieplanten kunnen alleen in hoger gelegen gebieden goed groeien, terwijl Robustaplanten ook op lagere hoogtes floreren. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat de Arabica planten hoog groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan hun natuurlijke vijanden en zit er dus ook minder cafeïne in dan in de robustaplanten. Dat geeft Arabica koffiebonen een heel ander, zachter smaakpatroon.
Hou je van een krachtige, sterke smaak? Kies dan voor een koffieblend waarin naast Arabica ook Robusta verwerkt zit. Heb je liever een iets rondere smaakvariant? Dan zit je bij een 100% Arabica altijd goed. Je kunt op Koffievoordeel.nl makkelijk een filter instellen met jouw persoonlijke voorkeur.