Koffiedrinken is een echte belevenis. Zeker als je de verfijnde koffie van Celeste d’Oro drinkt. Het wordt nóg leuker als je herkent wat je proeft.
Er zijn enkele smaakindicaties waar je op kunt letten bij het proeven van je koffie. Om het je makkelijk te maken is de achterkant van de verpakking voorzien van smaakmetertjes:
Bitters (1-5): Proef je een aangenaam bittertje? Bitter is een primaire smaak die in koffie thuishoort, en veel karakter kan toevoegen aan het smakenpalet. Blends met robustabonen zijn over het algemeen iets bitterder dan volle arabicablends. Maar opgelet: onaangename bitters komen tevoorschijn als je de machine niet goed schoonmaakt en er koffieresten achterblijven in je machine.
Aciditeit (1-5): Herken je een aangenaam prikkelend en droog gevoel achteraan in je mond? Dan proef je de aciditeit; een ander woord voor zuur. Zuur klinkt misschien niet erg lekker, maar is in de wereld van het koffieproeven een erg positief begrip: het zorgt juist voor balans.
Zoet (1-5): Proef je de melkchocolade, vanille of karamel op het puntje van je tong? Dan zijn de zoete smaakelementen goed vertegenwoordigd in jouw koffie. In de verfijnde, zachte koffies van Celeste d’Oro komen zoete smaken prettig naar boven.
Body (1-5): Hoe voelt de koffie in je mond? Als mensen het over de body van koffie hebben, dan bedoelen ze de zwaarte of het mondgevoel van de koffie op het moment dat je het op je tong hebt. Het wordt bepaald door de structuur, stroperigheid en het soortelijk gewicht van de koffie.
Balans (1-5): Hoe is het evenwicht tussen de verschillende smaken? Een koffie in balans is doorgaans een koffie waarbij zoetheid, aciditeit en bitterheid in evenwicht zijn, waarbij geen van de smaken overheerst.
Afdronk (1-5): Hoelang blijft de koffiesmaak hangen op je tong? Als de smaak lang blijft hangen noemen we het een lange afdronk/finish. Is de smaak snel verdwenen dan omschrijven we dat als korte afdronk/finish. Sommige koffies hebben smaken, die je niet meteen proeft, maar welke zich ontwikkelen in de finish.
Intensiteit (1-12): Hoe sterk en vol smaakt je koffie? De meeste mensen denken dat de intensiteit bepaald wordt door de hoeveelheid cafeïne. Niets is minder waar. Intensiteit gaat over de volheid van de smaken. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de koffie gebrand wordt of hoe groter het aandeel van robustabonen in de koffieblend, hoe intenser de smaak.
Oefening baart kunst! Hoe vaker je jouw koffie bewust gaat proeven en elementen probeert te herkennen, hoe beter je erin wordt.
We wensen je veel koffieplezier!