Latte art betekent letterlijk vertaald melkkunst, of ook wel ‘het gieten van decoratieve ontwerpen op een cappuccino of andere koffievarianten’. De barista schenkt opgeschuimde melk in de cremalaag van een espressoshot. Dit doet de barista doormiddel van een schenktechniek waardoor er een figuur ontstaat.
Denk jij telkens: ‘dit lukt me nooit, laat dat maar aan de barista om de hoek over?’ Denk dan opnieuw. Het vraagt misschien wel wat oefening, maar wedden dat je er steeds beter in wordt met deze 6 beginnerstips?
Zo begin je met Latté Art
Tip 1: Alles begint bij de juiste melk. Het is zelf even uitzoeken welke soort het beste voor jou werkt, maar echte barista’s gebruiken bijna altijd volle, gekoelde (koeien)melk.
Tip 2: Latte art bestaat uit melk en…koffie! De koffie heeft een mooie cremalaag nodig, zodat het contrast nog beter wordt. Meestal wordt er gekozen voor een espresso als basis. Door een iets sterkere espresso te zetten krijg je een mooie bruine cremalaag, waardoor het figuurtje duidelijker zichtbaar zal zijn. Ook het koffiekopje is belangrijk: kies bij voorkeur voor een rond kopje van +-250 ml.
Tip 3: Haal een goede melkopschuimer in huis. Of dat nu een handpompje is, een elektrische of eentje die ergens in de machine zit: zonder goede melkopschuimer geen goede latte art! En gebruik vervolgens genoeg melk in je melkopschuimer, maar ook niet teveel. De meeste kannetjes hebben een volumestreepje.
Tip 4: Werk met een kannetje met een goede schenktuit. Dit is cruciaal voor een goed resultaat. Voor een gewone cappuccino hoeft dit natuurlijk niet, maar bij Latte art is het belangrijk dat je verfijnd te werk kunt gaan.
Tip 5: Laat de net opgeschuimde melk heel eventjes staan voordat je begint, een paar seconden is genoeg. Veel luchtbelletjes? Het kannetje een paar keer op het aanrecht naar beneden tikken kan helpen.
Tip 6: Gebruik de juiste schenktechniek. Probeer het melkschuim in één keer in een vloeiende beweging op de espresso te schenken. De afstand van je melkkan tot het koffie kopje en de snelheid waarmee je schenkt bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van jou ‘Latte art cappuccino’.
Nu is het aan jou. Verwacht niet dat je het in 1 keer perfect gaat kunnen, maar weet dat het tijd kost om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Proberen, proberen en nog eens proberen, zodat je uiteindelijk niet alleen kunt genieten van een lekkere koffie, maar ook nog eens een mooi uitziende koffie! Succes!